WJK vie futsalia vauhdilla eteenpäin
12.12.2018 16:59 Uutiset / WJK Futsal

Valmiina kauteen 2018-2019!

WJK vie futsalia vauhdilla eteenpäin

Futsalin suosio on Varkaudessa kasvanut hurjaa vauhtia. Talvikauden harjoittelun haasteet varsinaisen jalkapallohallin puuttuessa ovat kääntyneet vauhdikkaan sisälajin voitoksi ja futsalin lajisuosion kasvuksi. Itä-Suomi on aina ollut hieman varjossa futsalin kilpakaupunkien joukossa, mutta vähitellen alamme saada jalansijaa jo valtakunnallisella tasolla.

WJK 01 joukkue futsalin kilpatoiminnan etujoukoissa

Vuonna 2016 matkattiin ensimmäisiin futsalin SM kisoihin vailla mitään odotuksia. Ilkka Koskinen oli C-junioreiden turnauksen silloinen järjestelyvastaava ja hän toivotteli meidät lämpimästi vastaan Pirkkahalliin. Näkyiköhän hienoinen epävarmuus savolaisjoukkueessa kun hän huolehti olemmeko nyt varmasti muistaneet varata ruokailut Pirkkahallista. No, tavoitteet eivät olleet kovin korkealla ja olimme suunnitelleet kahden pelin jälkeen syömistä kotimatkalla. Oltiin ensimmäisessä SM turnauksessa ihan opintomatkalla.

Joukkue kukisti alkulohkossaan Vaasan- ja Keski-Pohjanmaan alueen mestarit ja siinä vaiheessa jo sitten järjesteltiin lounasta Pirkkahallilla. Puolivälierissä pojat murskasivat Kaakkois-Suomen mestarin jo 15-1. Välierässä vastaan asteli Tampereen alueen mestari Ylöjärven Ilves, joka joutui poistumaan pronssipeliin 8-1 tappion jälkeen.

Finaalissa tuli vastaan ennakkoon kovaksi tiedetty Uudenmaan mestari MasKi Kirkkonummen Masalasta. Siinä vaiheessa opeteltiin myös mitä on tehokas peliaika – piirisarja pelit ja alkusarjat pelattiin suoralla peliajalla. WJK onnistui tehtävässään paremmin ja finaali ratkesi ensimmäisen kolmen minuutin aikana joukkueen viedessä WJK:n jo 3-0 johtoon. Aikalisäkään ei MasKia auttanut WJK:n lasketellessa selvään 8-1 voittoon ja WJK:n ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Seuraavalle kaudelle 2016-2017 siirryttiin sitten nuorella joukkueella B-poikiin ja tiedossa oli jo, että vastaan tulee sekä piirisarjassa että mahdollisissa SM finaaleissa vuotta vanhempia pelaajia. Tavoitteet asetettiin reilusti vuoden päähän, mutta pienellä pilkkeellä silmäkulmassa vaan mietittiin että kivahan se olisi kausi päättää taas Tampereelle.

Piirisarjan voiton jälkeen ei vieläkään ollut tie selvillä kohti SM finaaleja, yksi kauden kovimmista peleistä käytiin pelaamassa Jämsänkoskella, jossa täpötäysi katsomo kannusti omiaan voittoon. Varsinaisella peliajallakaan ei saatu voittajaa selville, mentiin jatko-otteluun ennen kuin saatiin huokaista helpotuksesta – lopputurnauspaikka ja matka Tampereelle oli saavutettu.

Lopputurnauksen alkulohkot ja välierät pelattiin puhtaalla pelillä voittaen kaikki pelit, mutta kun kirkkainta mitalia alettiin ratkomaan, jouduimme kumartamaan Kemin Palloseuran meitä paremmaksi. Hopeamitaleja kaulaan pujotettaessa Ilkka Koskinen jo vitsaillen toivotteli meidät tervetulleeksi seuraaviin SM kisoihin vuoden päästä.

Viimeiseen B-juniorikauteen kaudelle 2017-2018 lähdettiin Matti Immosen taitavassa valmennuksessa tavoitteena päästä kirkastamaan vielä viimeisellä B-juniorikaudella mitalin väriä hopeisesta kultaiseen.

Piirisarja voitettiin näytöstyyliin, miesten sarjasta vauhtia hakenut joukkue pyöritteli kovia lukemia kaikista peleistään ja sai karsintapeliin jälleen vastukseksi Jämsänkosken Ilveksen voittaen sen murskalukemin 8-2. Edessä oli matka tällä kertaa Seinäjoelle, missä järjestettiin SM kisat tänä keväänä.

Alkulohkossa WJK selätti kaksi ensimmäistä vastustajaan, mutta ensimmäinen tappio B-junioreissa koko kaudella WJK:lle tuli vanhalle kiistakumppanille kirkkonummilaiselle MasKille, joka selvitti alkulohkonsa pelkin voitoin.

Välieräkin selviteltiin selvästi ja meitä vastaan finaaliin asteli voitontahtoinen MasKi, joka oli aloittanut aiemmat ottelunsa varsin vahvasti. WJK siirtyi yhden minuutin jälkeen Ilari Kekäläisen maalilla 1-0 johtoon maalivahti Tuomas Venäläisen hyvästä heittoavauksesta. WJK:n vei 4 min kohdalla 2-0 johtoon Henri Niemi Kekäläisen syötöstä. Pikkuhiljaa MasKi sai nostettua peliään luoden mm. useita vaarallisia kulmapotkukuvioita. Sitkeä MasKi sai tehtyä tärkeän 1-2 kavennusmaalin maalinedustalta. WJK:n hyökkäyspeli ei toiminut alun tavoin, muutamaa hyvää tilannetta ja tolppalaukausta lukuunottamatta. MasKi iski varsinaisen peliajan lopussa tasoitusmaalin 2-2 ja ottelu meni jatko-otteluun. Jatko-ottelun ratkaisumaali nähtiin kun MasKin hyökkääjä pääsi takatolpalta ohjaamaan jatkoaikavoittomaalin 2-3. Pelaajat saivat tästä lisävirtaa ja kaunistelivat vielä ottelun loppulukemiksi 2-5. MasKi ansaitsi kultamitalinsa ja vuosien mittaan tutuksi tullutta joukkuetta taustahenkilöineen oli helppo onnitella voitosta.

Heti pelin jälkeen otettuun joukkuekuvaan oli poikia hieman vaikea saada hymyilemään, hopeinen mitali kaulassa ei tuntunut heti hyvältä, kun tavoitteena ollut kulta oli ollut niin kovin lähellä. Mutta jälkikäteen on muistot jo kultaantuneet ja mieleen on jäänyt vain uskomaton kolmen vuoden putki pelaten aina SM lopputurnauksen finaalissa – yksi kulta ja kaksi hopeaa!

Matka on vasta alussa nuorten taitavien pelaajien osalta ja ensimmäistä kertaa koskaan Itä-Suomesta lähdetään pelamaan Liigaa – Futsalin U19 liiga heittää joukkueen turnauksiin Etelä-Suomeen – kaikki vieraspelireissut tehdään Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun alueille.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Futsalin peluu on ollut jo vuosia varkautelaisten hyppysissä, mutta isojen poikien menestyksen seurauksena on yhä useampi kiinnostunut lajista muutenkin kuin vain jalkapallon talvikauden harjoittelumuotona.

Viime kaudella WJK:n juniorijoukkueet napsivat piirisarjavoitot kaikista ikäsarjoista, mistä mestaruuksia ratkottiin ja mihin joukkue oli saatu mukaan. P14, eli 04-syntyneet pojat voittivat mestaruuden ja saman tempun tekivät myös P13, 05 syntyneet ja P12, 06 syntyneet pojat – neljä futsalin mestaruutta Varkauteen kun neljännestä vastasivat P17 pojat. Lisäksi vielä Leikkimaailman peleihin osallistui kolme joukkuetta, joten futsal kukoistaa. Varkaus onkin aktiivisin futsal seura koko Itä-Suomen piirin alueella. Tulevalle kaudelle lähdetään juniorijoukkueilla lähes kaikkien joukkueiden pelatessa futsalin piirisarjaa.

WJK Futsal miesten joukkue aloitti toimintansa viime kaudella, pelaajarunkona oli pitkälti nykyiset U19 pojat ja mukaan saatiin joukkuetta vahvistamaan Warkaus JK:n edustuksen miehiä. Iloista ja hauskaa pelaamista tavoiteltiin ja siinä sivussa hankittiin sitten piirisarjan pronssiakin. Seuraavalle kaudelle lähdetään Mika Sarkkisen valmentamana ja kun valmentajakin taitaa vetää pelitossut jalkaan, niin vauhtia ja tilanteita riittää. Savo Futsal nimellä pelataan, nimen taustalla on ajatus rakentaa vähitellen vahvaa savolaista futsal osaamista pitkäjännitteisesti ja koko ajan lajia alueellamme kehittäen.

Ensimmäistä kertaa 04 syntyneet pelaajat lähtevät nyt tavoittelemaan paikkaa SM lopputurnauksesta. Vielä viime kaudella ja sitä edellisellä piirinmestaruudet ottanut joukkue pelasi D-junioreissa, joissa ei ole lopputurnausta – nyt C-junioreihin ja tavoitteena pelit aivan huipulla asti. Myös 04 joukkue lähtee kauteen Savo Futsal nimellä pelaten kahdella vahvalla joukkueella SiPS:n kanssa piirisarja. Yhteisen nimen alla päästään yhdistämään joukkue siinä tilanteessa että piirisarjan voitto tulee jommallekummalle joukkueelle ja yhteisjoukkueella piirien väliseen karsintapeliin päästään lähtemään vahvalla miehityksellä.

Savo Futsal 04-poikien joukkuetta päästiinkin tukemaan vahvasti taktisen ja taidollisen pelaamisen alkuun, kun saimme järjestettyä heille osallistumismahdollisuuden futsalin aluekehitystapahtumaan. Yhdeksän taitavaa nuorta pääsi kokeilemaan miltä tuntuu treenaaminen U19 maajoukkuevalmentajan opeissa. U19 maajoukkue kutsuu 04-syntyneitä vasta useamman vuoden päästä, mutta tie on auki, kun taidot kehittyvät jo tässä vaiheessa. Samalla valmentajat pääsivät mukaan kehittämään alueellista futsaltoimintaa.

Futsal kärpänen tuntuu purevan entistä laajemmin seuran joukkueissa. WJK:n toiminnan alla aloittanut naisten joukkue lähtee myös pelaamaan futsalia, osalla pelaajista onkin pelaajakokemusta lajista jo muiden joukkueiden riveistä. 07-tyttöjen joukkue on mukana piirisarjassa, viime vuonna jo aloiteltiin vielä Leikkimaailman puolella.

Futsal osaaminen vaatii myös vahvat taustat

Varkautelaisen futsal nousun takana on vahvoja valmentajavaikuttajia, kuten esimerkiksi Matti Immonen. Matti otti valmennusvastuun 01-syntyneistä pojista jo ihan pienenä jalkapallon puolella ja muutamaa vuotta myöhemmin aloitettiin jo hyväksikäyttää Varkauden talviharjoittelumahdollisuudet ja keskityttiin silloin ketterään sisäjalkapalloon. Matin käsissä kasvoivat nuoret moninkertaiset SM-mitalistit ja samalla koko seura sai hyötyä Matin osaamisesta hänen toimiessaan seurassa useamman vuoden Palloliiton Tutorina.

Pekka Hahl, seuramme puheenjohtaja oli Palloliiton liittohallitus vuosinaan vetovastuussa koko lajista Suomessa ja vahvana vaikuttajana on pystynyt entisestään nyt nostamaan varkautelaisen futsalin asemaa piirin alueella. Futsalin aluekehitysryhmä kokoontuu Pekan johdolla ja vaikka kuinka on itäistä Suomea sanottu futsalin harmaaksi alueeksi, niin eiköhän vähitellen saada se harmaus täältä väistymään.

Seuran kaksi pitkäaikaista vaikuttajaa ja tekijää, Anu Kangas-Happonen ja Kirsi Nummela ovat antaneet sydämensä lajille ja töitä paiskitaan toki koko seuran futsal kehityksen lisäksi myös poikien U19 joukkueen ja miesten joukkueen joukkueenjohtajana ja huoltajana.

Seuran valmennustoimintaa kehittämässä ovat Matti Kudjoi valmentajajaoston vetäjänä ja seuran työntekijä Tuomo Tuunainen. Matti osallistuu myös aluekehitystapahtumien valmentajatoimintaan. Tuomo tuo pitkän osaamisensa jalkapallokentiltä ja futsal parketeilta seuran valmennuksen tueksi ja on mukana miesten joukkueen valmennustiimissä. Miesten joukkueen vastuuvalmentajaksi saatiin tälle kaudelle Mika Sarkkinen, entinen liigapelaaja, varkautelainen liikunnanopettaja, jonka kanssa osa pojista on pelannutkin Hukka-Pallossa. U19 joukkueen luotsiksi houkuteltiin Maru Grönroos, joka sydänkin taitaa olla futsalpallon muotoinen. Lajin kokenut konkaripelaaja vuosien liigakokemuksella valmistuu parin kuukauden päästä UEFA B Futsalin valmentajaksi, on ammatiltaan jalkapalloseuran seurakoordinaattori ja on myös aluekehitystoiminnan valmennustoiminnan vastaava. Marun tavoitteena on saada futsalin taktiset hienoudet avattua pojille, ja toki saada pelaajat liikkumaan valmentajan moton mukaan – nopeammin ja näppärämmin.


   
Lisää uutisia
WJK Futsal
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Kategoriat